🔴 Ghidul începătorului în JOCUL DE HANDBAL
Ghidul începătorului în JOCUL DE HANDBAL
Handbalul este un sport de echipă, similar fotbalului .
Handbalul este format din :
Două echipe formate din 7 jucători fiecare ( 6 jucători de teren și 1 portar ) .
Jocul de Handbal presupune, ca cel mai important obiect al jocului :
Mingia, să fie pasată cu mâna, într-un ritm alert, de la un jucător la altul, urmărind marcarea unui gol, în poarta uneia dintre echipe .
Mingia devine cea mai bună prietenă a jucătorului de handbal !
Jocul de handbal,durează o oră , 60 de minute, împărțite în două reprize a câte 30 de minute, cu pauză de 15 minute între cele două reprize .
Mărimea terenului :
Terenul de handbal, este puțin mai mare decât un teren de baschet, 40 de metri lungime și 20 de metri lățime .
Liniile Terenului de Handbal :
Linia de 4 metri – Linia de restricție a portarului .
Semicercul de 6 metri – delimitează spațiul portarului, de spațiul celorlalți jucători .
Nici un alt jucător în afară de Portar nu are voie să calce această linie .
Linia de 9 metri – Linia de aruncare liberă (linia de 9 metri) este o linie întreruptă, în formă de semicerc, se mai numește și Linia de aruncare liberă .
Linia de 7 metri este o linie lungă de 1 metru, marcată în fața porții. Este paralelă cu linia de poartă și aflată la 7 metri de aceasta . Loviturile de la linia de 7 m, sunt lovituri de Penalizare și se acordă atunci când un jucător aflat în fază clară de gol, este faultat .
Linia de Centru – este Locul de unde începe Meciul .
De fiecare dată când echipa primește un gol, repunerea Mingii se face de la Mijlocul terenului, toți jucătorii așteptând fluierul arbitrului de reîncepere .
Linia de Schimb – Locul special amenajat și marcat, pe unde se face schimbul de jucători.
Regula Obligatorie : Prima data iese din teren Jucătorul aflat în teren, iar mai apoi în cea mai mare viteză, intra Jucătorul aflat pe banca de rezervă !
Să Reținem că Handbalul este un joc care se desfășoară foarte rapid iar Scopul este de a arunca mingea în poarta adversarului de câte ori este posibil.
Cât durează un Joc de handbal ?
Jocul de handbal durează două reprize de câte 30 de minute.
Nu se acordă acele prelungiri ca la fotbal pentru că atunci când meciul este întrerupt, din diferite motive, se oprește și cronometrul. Dacă nu se dispută într-o fază eliminatorie, jocul de handbal se poate încheia și la egalitate. Altfel, dacă e neapărat nevoie să se decidă un câștigător, se trece la reprize de prelungire de câte 5 minute fiecare, iar dacă egalitatea persistă, se poate ajunge chiar la lovituri de la 7 metri.
Jucătorii au voie doar trei pași cu mingea în mână, cu o limită de trei secunde, și posibilitatea de a executa driblingul .
Jucătorii lucrează împreună, trecând mingia de la unul la celălalt și driblând mingea pe teren, în încercarea de a marca un gol în poarta echipei adverse .
Meciul de Handbal este supravegheat îndeaproape de doi arbitrii de teren și oficialii de la masa de arbitraj ( scorer si cronometror ) .
Handbalul, necesită forță, viteză și agilitate .
🔴 Pozițiile de joc în handbal :
( Cei 7 Prieteni )
Portar – jucătorul care apără golul cu aproape fiecare parte a corpului! Portarul este singurul jucător care poate atinge mingea cu picioarele.
Centru – un jucător de handbal creativ care conduce jocul atât în apărare cât și în atac. El stabilește tactica împreună cu antrenorul și o comunică tuturor jucătorilor din teren.
Centrul reprezintă Vocea antrenorului în teren !
Inter stânga și Inter dreapta – de obicei cei mai mari și mai înalți jucători ai echipei de handbal. Când sunt în apărate, încearcă să blocheze aruncările adversarilor, ținând mereu brațele ridicate, iar în atac sunt trăgătorii de handbal de la distanța .
Pivotul – Este forța creativă în atac.
Alergătorul de pe semicerc este rapid și intră printre apărătorii oponenți, fie pentru a crea deschideri pentru coechipieri, fie pentru a intra într-o poziție bună, un culoar liber pentru a arunca la poartă .
Extremă stânga și Extremă dreapta – sunt jucătorii cei mai rapizi care patrulează în cea mai mare viteza laturile terenului. Aceștia contravin extremelor opuse și caută în atac, să creeze deschideri (culoare libere) pentru alți colegi, sau trag la poarta din unghiurile cele mai dificile.
Înlocuitori sau Rezerve – înlocuirea este permisă în orice moment, fără limită și fără oprire de timp. Există șapte înlocuitori pe margine, pentru fiecare echipă de handbal. Dar un înlocuitor nu poate intra pe teren, până ce jucătorul din teren nu vine la schimb .
Schimbarea Jucătorilor se face prin spațiul special delimitat, numit : Linia de schimb iar ca Regula Obligatorie : Prima data iese din teren Jucătorul aflat în teren, iar mai apoi în cea mai mare viteză, intra Jucătorul aflat pe banca de rezervă !
Cei 7 prieteni din teren
Principalul ingredient al relației de prietenie între ei, este : Pasiunea pentru Handbal, dorința de a Evolua și de a Câștiga . De aceea Comunicarea este Cheia Succesului lor ! Cei 7 Prieteni, vorbesc unii cu ceilalți, se ajută, se îndrumă, se corectează, se respectă, se iartă atunci când greșesc, se încurajează, colaborează, construiesc o echipă Împreună.
Toți pentru Unul și Unul pentru toți, este motto-ul reprezentativ al echipei !
Prieteniile ce se leagă într-o echipă, merg dincolo de terenul de handbal și rămân Prietenii de-o Viață❗️